Het ontstaan van Bierbrouwerij Borne

Bierbrouwerij Borne werd opgericht in 2017 door Marcel Bergboer, speciaalbier-liefhebber sinds zijn jeugd. Uit interesse in het bierbrouwen experimenteerde hij in de keuken met eerste proefbrouwsels, waarna de capaciteit uitgebreid werd en er al gauw in grotere batches geproduceerd werd.

Het eerste bier was Boris bier, een stoer bier met koffie met 8,1 procent alcohol, genoemd naar de ooit in Borne opgegraven mammoet in Borne, die later een standbeeld in het dorp kreeg en de naam Boris meekreeg. Het Boris bier werd in eerste instantie bij Vertwenz in Borne verkocht, maar daarna ook bij de Mitra, de Barrique en de VVV in Borne. Nieuwe verkooppunten zitten in de planning.

Het tweede bier in de serie is Spanjaard, een fris blond bier van 5,8 procent. Het is gebrouwen in samenwerking met Rigters bier in Buurse. De naam Spanjaard is een ode aan de voormalige gelijknamige textielfabrikant in Borne, die veel voor het dorp heeft betekend. Aardig om te vermelden is dat familievereniging Spanjaard, Berith Salom genaamd, zeer enthousiast over het idee was en inmiddels is het Spanjaard bier, inclusief kratjes en viltjes officieel gepresenteerd tijdens een Spanjaard-familiebijeenkomst in Rotterdam.

De geschiedenis van het bier in Borne

In Borne werd er al vele jaren bier gebrouwen. In het Bornse Vuurstedenregister van 1675 worden enkele personen genoemd die bier in ketels brouwden. Dat waren Werners, Bertelink, Geerdink en de Hofmeijer. In 1682 wordt Jan Steffen ten Cate genoemd, in 1700 Herman Mulder in De Zwaan, een herberg annex brouwerij. In het jaar 1767 telde Borne acht bierbrouwerijen, terwijl er 211 gezinnen woonden. In de jaren 1843 tot 1880 werden één à twee bierbrouwerijen vermeld in de Bornse gemeenteverslagen.

De Bornse brouwerijen gebruikten als grondstoffen mout (gekiemde en daarna geroosterde gerst), hop, gist en water. Gerst werd eerst in eigen streek verbouwd en later aangevoerd uit Zeeland en Groningen. Hop, een kruidachtige klimplant uit de hennepfamilie, werd geplukt in de omgeving van Borne en werd geleverd door speciale kwekerijen in Duitsland en Engeland. Gist werd eerst uit de natuur gehaald, totdat speciaal gekweekt cultuurgist werd gebruikt.
Bekende Bornse brouwers
Van de brouwerij van de Meijershof zijn brouwboeken bekend uit 1770. De hofmeier had wel 292 vaste klanten, onder wie pastoor Mulder, dominee Peters, dokter Schoemaker en de heren van Weleveld. Herman Meijling (1696-1773) van de Keijzerskroon was een bekende Bornse brouwer. Hij was getrouwd met Hendrika Lippinkhof, dochter van brouwer Lippinkhof, die hier al in 1740 een brouwerij was begonnen. Een aantal generaties later was in 1875 weer een Herman Meijling eigenaar van de brouwerij achter De Keijzerskroon. Een andere bekende Bornse bierbrouwer was Jurriaan Jacob van Cleeff, burgemeester van Borne van 1855 tot 1879. In 1823 diende hij bij de gemeente een verzoek in tot het oprichten van een bierbrouwerij aan de Marktstraat 8, nu bekend als het Brouwershuisje. De kleine brouwerij werd in 1869 volledig herbouwd. Het bier van deze brouwerij De Hoop was van uitmuntende kwaliteit, want hij leverde zijn bier onder andere in Amsterdam. Deze brouwerij is in 1891 gestopt.

De dochter van Willem van Cleeff en nichtje van Jurriaan Jacob, Johanna Jacomina, trouwde in 1875 met Herman Meijling, die daarmee de volgende eigenaar werd van de brouwerij De Hoop. Toen hij besloot de brouwerij te vergroten, verplaatste hij deze in 1878 naar Hengelo, waar hij samen met Bartelink verder ging als de Hengelose Stoom Beierse Bierbrouwerij. In 1974 werd de brouwerij verkocht aan het Belgische Stella Artois, die in 1988 de brouwerij sloot.

Volg ons op Facebook

Wil je graag de nieuwste updates ontvangen over ons bier? Wil je graag weten wanneer er weer een nieuwe batch klaar is? Op onze Facebookpagina posten we berichten en foto’s over het brouwproces, waar onze bieren verkrijgbaar zijn of waar je een vers getapt glas van onze bieren kunt bestellen.